# ET-regeling
ET-regeling Toepassen
Arbeidsbemiddeling van buitenlandse flexkrachten met een
Groot kostenvoordeel. Ontdek de voordelen van de ET-regeling voor de uitzendbranche
ET- Regeling
Je bent uitzendondernemer en hebt een sterke focus op de bemiddeling van buitenlandse uitzendkrachten. Dankzij korte lijnen in het buitenland weet jij als geen ander snel goed personeel voor openstaande vacatures in Nederland te vinden. Maar waar kan je als intermediair nog extra op letten in het bemiddelen van deze buitenlandse uitzendkrachten? Met de ET-regeling voor de uitzendbranche kan arbeidsbemiddeling van buitenlandse flexkrachten een stuk aantrekkelijker worden.
Kostenbesparing
Kom jezelf en je werknemer flink tegemoet in de kosten
Goed werkgeverschap
Goede kwaliteit van leven leidt tot blije werknemers
100% compliance
Gecertificeerde partner met Kennis van wet-en regelgeving
Intermediairs
Wat is de ET-regeling?
De ET-regeling, waarbij ET staat voor “extraterritoriaal”, is een fiscale regeling die speciaal is ontworpen voor buitenlandse uitzendkrachten die tijdelijk in Nederland werken. Deze regeling biedt werkgevers de mogelijkheid om een deel van het brutoloon van buitenlandse medewerkers om te zetten in belastingvrije vergoedingen voor extra kosten die zij maken. Dit kan leiden tot aanzienlijke voordelen voor zowel werkgevers als werknemers.
Waarom de ET-regeling?
Buitenlandse medewerkers die in Nederland werken, hebben vaak te maken met extra kosten, zoals:
- Reiskosten: Uitzendkrachten hebben het recht om regelmatig naar hun thuisland te reizen, wat extra reiskosten met zich meebrengt.
- Dubbele huisvestingskosten: Veel uitzendkrachten houden twee woningen aan, wat resulteert in dubbele huur- of hypotheeklasten..
- Levensonderhoud: De kosten van levensonderhoud in Nederland kunnen aanzienlijk hoger zijn dan in hun land van herkomst.
Belangrijke onderdelen van de ET-regeling
Bij de toepassing van de ET-regeling zijn er drie belangrijke componenten waar je op moet letten:
Reiskosten
Uitzendkrachten kunnen reiskosten vergoed krijgen voor bijvoorbeeld om de vier weken terug naar hun thuisland. Ze moeten kunnen aantonen dat ze de reis hebben gemaakt.
Huisvestingskosten
Werkgevers mogen de kosten van dubbele huisvesting inhouden op het loon van de werknemer. Deze vergoeding mag echter niet hoger zijn dan de werkelijke kosten en alleen als de huisvesting SNF (Stichting Normering Flexwonen) gecertificeerd is
Levensonderhoud
De belastingdienst heeft maximale bedragen vastgesteld die kunnen worden vergoed voor de kosten van levensonderhoud, afhankelijk van het land van herkomst van de werknemer.
Conclusie
Door de ET-regeling effectief toe te passen, kunnen zowel werkgevers als werknemers profiteren van aanzienlijke kostenbesparingen. Werkgevers verlagen hun loonkosten, terwijl werknemers een hoger nettoloon ontvangen. Het is essentieel om de regeling zorgvuldig te berekenen en aan de vereisten te voldoen om de maximale voordelen te realiseren.
Samen bouwen aan jouw toekomst
Salaris en contracten? Laat ons het voor je doen!
Hoe kunnen we je helpen?
Contact